home | organisatie | contact | links | colofon | siteoverzicht
 
 
Beeldvorming; Mensen met een beperking midden in de maatschappij.


Onopvallend - Opvallend

mensen met een beperking midden in de maatschappij
Misschien heeft u ook gemerkt dat in publieksuitingen van gemeenten waar foto’s als ondersteunend materiaal wordt gebruikt bijna nooit mensen met een zichtbare beperking op staan. Ook in de overige media zien we weinig tot geen mensen met een beperking. Wél zie je vaak allochtonen, kinderen, vrouwen, en ouderen. Dit moet anders. Immers, ook mensen met een beperking maken deel uit van ‘de maatschappij’.
Kortom, mensen met een handicap onopvallend-opvallend op de foto in hele normale dagelijkse situaties en omstandigheden.
Doel is te laten zien dat ook mensen met een handicap gewoon werken, consumeren, en recreeren etc. Vooral ook de buitenwereld deze confrontatie te laten aangaan middels het organiseren van tentoonstellingen, het opbouwen van een fotodatabank, en een fotoboek met de mooiste en de meest aansprekende foto’s.

Tentoonstelling:
Voor de tentoonstellingen wordt er gebruik gemaakt van twee soorten fotografie. Als eerste de zogenaamde solo foto’s. Dit zijn foto’s van een aller daags beeld waarop ook iemand met een zichtbare beperking te zien is. Als voorbeeld; op de markt bij een viskar, tussen andere klanten, eet een man in een scootmobiel op een oer Hollandse manier een haring. Vervolgens hangen er de contextuele foto’s. Hierbij worden personen met een beperking gefotografeerd in verschillende rollen. Bij voorbeeld een spastische man als vader, werknemer, en sporter.
De tentoonstelling is een reizend fenomeen. Iedereen kan de fototentoonstelling aanvragen en voor elke locatie is er de mogelijkheid om extra plaatsgebonden foto’s bij te maken. Zo is het denkbaar dat de tentoonstelling in Den-Haag aangevuld wordt met foto’s waarop de hofvijver te zien is.

Foto databank:
Alle foto’s die gemaakt zijn komen in een foto databank van Disability Affairs. Iedereen die behoefte heeft aan een foto kan er gebruik van maken. Voor non-profit organisaties wordt € 50 en voor de rest € 100 in rekening gebracht.
De foto’s zijn te zien op www.handicapfotobank.nl

Fotoboek:
Van de tentoonstellingen worden een aantal foto’s geselecteerd die uitgegeven worden in een mooi fotoboek. Dit blijvende document draagt hopelijk bij aan een betere beeldvorming ten aanzien van mensen met een lichamelijke beperking.

Status:
De tentoonstelling reist door Utrecht met de titel ‘In het wild’ mensen met een beperking midden in de maatschappij’. De eerste locatie is geweest en gaat nu naar een andere locatie in Utrecht.
NO SHAME
Beeldvorming; Mensen met een beperking midden in de maatschappij.