home | organisatie | contact | links | colofon | siteoverzicht
 
 
BOSK en NSGK publiceren nieuwe reeks kinderboekjes
Beeldvorming door kennismaking met voorleesboekjes.

Anita Witzier leest voor
Tijdens een feestelijke bijeenkomst is op 15 april een nieuwe reeks van drie kinderboekjes gepresenteerd waarin kinderen met een handicap de hoofdrol spelen. De BOSK en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK) namen het initiatief voor de uitbreiding met drie boekjes van de in 2007 verschenen serie.

De drie nieuwe titels: Verliefd, Sponsorloop en Spreekbeurt.

* Taco, de hoofdrolspeler in Spreekbeurt is ernstig meervoudig gehandicapt. Zijn broer Oscar houdt een spreekbeurt over hem.
* Bregje, die centraal staat in Verliefd, heeft een spraak- taalstoornis. Ze vindt het daarom moeilijk om tegen Luuk te zeggen ‘Ik wil met jou’.
* Roelie is geboren met een been dat korter is dan het andere. Met haar vriendinnen organiseert ze een loopwedstrijd. Daarover gaat het verhaal in Sponsorloop.

De boekjes zijn bestemd voor kinderen met en kinderen zonder handicap in de leeftijd van vier tot negen jaar en lenen zich ervoor om zelf te lezen en om uit voor te lezen. In de verhalen wordt informatie gegeven over het leven met een handicap en de publicaties dragen bij aan verbetering van de beeldvorming van kinderen met een lichamelijke beperking.

Voor alle kinderen
Kinderen spelen op straat, zitten op voetbal, worden verliefd, ze dromen er van piloot te worden of te schitteren op het toneel. In talloze kinderboeken worden de belevenissen en avonturen van kinderen verteld, maar het komt zelden voor dat kinderen met een handicap de hoofdrol spelen. Omdat kinderboeken ook zeer geschikt zijn om op een speelse manier informatie te geven over wat een lichamelijke beperking is, hebben de BOSK en de NSGK dit bijzondere initiatief genomen.
In de boekjes komen kinderen met een handicap op een positieve manier op de voorgrond. Informatie over medische en praktische gevolgen van het hebben van een beperking is op een luchtige wijze in de tekst verwerkt. Mede daardoor lenen de boekjes zich ervoor om ook gelezen te worden door kinderen zonder handicap en voor gebruik in de klas. De belevenissen van Taco en Oscar, van Bregje en van Roelie zijn herkenbaar voor alle kinderen. De verhalen zijn geschreven door Annemies Gort en voor de illustraties zorgde José Vingerling die veel ervaring heeft met creatieve uitingen voor kinderen.

Bestellen
De rijk geïllustreerde boekjes zijn full colour en omvatten elk 40 pagina´s. De publicaties Spreekbeurt (meervoudig gehandicapt), Verliefd (spraak- taalstoornis) en Sponsorloop (verkorte ledematen) zijn alleen bij de BOSK verkrijgbaar. Leden betalen € 8 (exclusief verzendkosten), niet leden € 10 (excl.). Bestellen kan met een e-mail naar info@bosk.nl of telefonisch via (030) 245 90 90.