home | organisatie | contact | links | colofon | siteoverzicht
 
 
Een handige fiets!
Interview met Nienke van Opijnen (ergotherapeut revalidatie centrum ?de Hoogtsraat?) over de nieuwe Sparta.ION fiets.

Nienke, toen ik van fitness terug kwam zag ik iemand met een bijzondere fiets door de gang rijden. Jij weet daar meer over te vertellen.
?Inderdaad, een bijzondere fiets. Het is de Sparta ION M-GEAR, genomineerd voor de verkiezing ?fiets van het jaar? 2005. Hij heeft een ingebouwde electromotor die het trappen lichter maakt. In tegenstelling tot de Sparta-met moet je bij deze fiets blijven trappen. Hij rijdt dus niet zelfstandig op de motor. Tevens lijkt het voor het oog een gewone fiets. Nergens is de motor van buiten te zien, want die hebben ze knap weggewerkt in het frame (zie foto).
Er zijn drie standen: de.1ste stand, ?eco? stand, 75% trappen, vervolgens de 2de stand, 55% zelf mee doen, en als laatste de ?powerstand?, 40% bij trappen. Ook andere instellingen zijn mogelijk. Het gaat uiteindelijk om de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. Als je hem niet gebruikt steek je de stekker in het stopcontact.?

Waarom ben jij als ergotherapeut zo ge´nteresseerd in deze fiets?
?Ik werk met kinderen die verschillende handicaps hebben. Bij voorbeeld jongeren met reuma, waarbij bewegen juist erg belangrijk is. Een ?gewone? fiets is voor hen vaak geen optie omdat die te zwaar rijdt. Langere afstanden is dan ook niet mogelijk. Juist voor de groep jongeren, die nog op school zitten, is dit een geweldige fiets. Ze blijven in beweging, weten precies hoe ver ze kunnen fietsen, en welke stand daarbij hoort.
Door de electromotor hebben ze een grotere actieradius.
Laten we ook niet vergeten dat deze fiets er gewoon mooi uitziet, wat voor jongeren essentieel is. Vandaag de dag zie je ook rolstoelen in verschillende kleuren en typen (sportieve). ?

Is het alleen voor jongeren met reuma handig?
?Deze fiets is voor een brede doelgroep een uitkomst. Ook voor mensen die door andere beperkingen problemen hebben met hun uithoudingsvermogen (hartkwaal, ouderen in het algemeen, hart en long aandoeningen, en mensen met een sterk overgewicht). Ook voor jongeren met cystic fibrose is de fiets heel geschikt. De lage instap maakt de fiets gemakkelijk bij het opstappen.?

Wordt de fiets ook verstrekt als voorziening door gemeenten?
?Dat is in veel gemeenten een probleem. Omdat de fiets in de reguliere handel te koop is wordt hij gezien als zogenaamd algemeen gebruikelijk. Hierdoor wordt hij maar mondjesmaat verstrekt wordt als voorziening. Dat is natuurlijk uitermate teleurstellend. Het valt echt goed te motiveren. Ook hebben gemeenten het gevoel dat de verantwoordelijkheid bij hen ligt voor kinderen onder de 16 zonder plaatje. Juridisch is dat voor veel mensen een grijs en vaag gebied. Scootmobielen hebben een geel plaatje en worden ook door kinderen onder de 16 gebruikt. Dat is soms ook reden om af te wijzen. Het verstrekkingenbeleid zou alleen moeten kijken of het medisch noodzakelijk is.
Soms heb je het idee dat het aan de contracten ligt die ze hebben met bepaalde leveranciers.
Ik raad iedereen aan om vooral door te knokken om de fiets wÚl vergoed te krijgen.
Je kan natuurlijk hulp inroepen van stichting MEE. Kinderen met een spierziekte stuur ik door naar de juridisch medewerker van de VSN (Vereniging Spierziekte Nederland). ?

Kan men de fiets ook uitproberen?
?De Sparta dealer levert aan leveranciers als Welzorg en Hartingbank (e.a.). Via hen zou je een passing moeten kunnen regelen.?


Heeft u ervaring met deze fiets en/of de verstrekking daarvan? Disability Affairs blijft graag op de hoogte. Hoe meer signalen hoe sterker we staan!

Handige adressen:
Mee www.mee.nl
VSN www.vsn.nl
Ango www.ango.nl
Sparta www.sparta.nl

Overig nieuws