home | organisatie | contact | links | colofon | siteoverzicht
 
 
Nederlandse Obesitas Vereniging, een interview
Interview met Mieke van Spanje, voorzitter van de Nederlandse Obesitas Vereniging (NOV)

? Mieke is zeer actief bij de NOV, ťn sinds 1999 is ze er ook voorzitter van.
Als eerste wil ik van je weten wat de NOV precies is en wat jullie zoal doen.
De NOV is een patiŽntenvereniging voor mensen met ernstig overgewicht. De belangrijkste taak van de NOV is; belangenbehartiging. Een bijna onmogelijke taak omdat obesitas niet algemeen erkend wordt als een ziekte, eerder als een falen in de opvoeding en het gedrag. Daarom kunnen we helaas geen structurele subsidie krijgen. Maar mensen met ernstig overgewicht kennen weldegelijk de nodige beperkingen.

? Geef is het belangrijkste dat de NOV wil verzilveren de komende jaren.
We hopen dat de nieuw te ontwikkelen richtlijn voor obesitas de ziekte eindelijk erkent. We moeten de politiek en zorgverzekeraars interesseren voor de mogelijkheden van behandeling van dikke mensen. Als men het kilo-denken maar wil loslaten, is veel gezondheid te winnen bij gelijkblijvend gewicht.

Mensen blijven informeren om het verkeerde beeld over obesitas te doorbreken, is erg belangrijk. Helaas hebben we ernstige concurrentie van allerlei bedrijven die veel geld verdienen aan het tegenovergestelde. Wij blijven waarschuwen tegen het verkopen van een slankheids ideaal, wat de bedrijven natuurlijk niet kunnen waarmaken.

? Er is veel over overgewicht in het nieuws wat vindt de NOV daarvan?
Wij hebben daar eigenlijk alleen last van. De belangstelling is zeer oppervlakkig en gaat zelden of nooit uit van een belangstelling voor de patiŽnt en de verbetering van zijn positie. De pers legt het oor ook te luister bij de industrie en praat na wat er al eerder is gezegd. Nu is de belangstelling zo groot dat de burger denkt dat er veel gedaan wordt voor dikke mensen. Niks is minder waar. De enorme aandacht bewerkstelligt het tegenovergestelde effect. Mensen willen het gezeur niet meer horen.

? Mieke, wat doet de NOV voor de achterban?
Sowieso staat er veel nieuws en informatie over behandelingen en obesitas op onze nieuwe website. Een aantal studenten fysiotherapie hebben een jongerenpagina voor de site gemaakt. De NOV vindt het zeer positief dat het onderwerp ?obesitas? belangrijk gevonden wordt door studenten. Zij zijn de hulpverleners van morgen. Daarnaast heeft de NOV 30 zwemploegen die elke week bij elkaar komen. In het kader van lotgenoten contact organiseren we ook regelmatig bijeenkomsten. Niet alleen zwaarmoedigheid, we hebben zeker veel lol met elkaar. We kunnen veel van elkaar opsteken. Ondanks dat we geen betaalde krachten hebben, proberen we door middel van samen werken met andere organisaties zoals de Nederlandse CG-Raad toch ons geluid te laten doorklinken. Denk alleen al eens aan de maten van stoelen in openbare ruimten, veelal zijn die veel te smal voor ons.

Meer info:

http://www.obesitasvereniging.nl/
Nederlandse Obesitas Vereniging
 Van  Aan
 Naam:  Naam:
 E-mailadres*:  E-mailadres*:
 Jouw bericht